Opt ani au fost necesari pentru a reabilita clădirile Coloniei Pictorilor, un monument istoric cu o vechime de 127 de ani. În trecut, Școala de pictură de la Baia Mare a fost o referință nostalgică pentru generațiile mai în vârstă, dar astăzi, datorită eforturilor unei tinere artiste, Laura Ghinea, cu experiență în management cultural în Franța, lucrurile s-au schimbat.
Laura Ghinea este conferențiar universitar dr. habil. la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Foto-Video, director Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor și presedinta Filialei Baia Mare a UAPR. De asemenea, este cercetator Laboratoire SicLab Méditerranée, Université Cote d’Azur Nice, France.
În 2011, această tânără artistă a devenit președinta Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Baia Mare și a început să promoveze ideea de reabilitare a patrimoniului artistic al orașului și de modernizare a spațiilor pentru galerii de artă. Primăria orașului a fost convinsă să finanțeze reparațiile și modernizarea celor 28 de ateliere de creație și a unei galerii cu o suprafață de 700 de metri pătrați. În plus, s-a aplicat pentru finanțare din fonduri europene, iar în toamna anului 2017, Colonia Pictorilor a fost redeschisă cu o expoziție internațională.
De atunci, în medie, au avut loc 24 de evenimente anuale în spațiile Coloniei, inclusiv expoziții de artă, festivaluri de film, teatru și jazz. Sute de mii de vizitatori au ajuns în insula artiștilor din Baia Mare, ceea ce a determinat conducerea locală să continue să investească în arte. Astfel, a fost finanțată și construită o Galerie Nouă de peste 200 de metri pătrați în centrul orașului, adăugând un alt spațiu dedicat artei.
Astfel, datorită eforturilor și pasiunii acestei artiste și sprijinului local, Colonia Pictorilor din Baia Mare a renăscut și a devenit o adevărată destinație culturală, atrăgând vizitatori și artiști din întreaga lume.